TV Pakker

Matador: En af Danmarks mest populære serier nogensinde!

matadorMatador er en meget velkendt dansk TV-serie, som er instrueret af Erik Balling. Serien er produceret i 24 afsnit i perioden 1978 til 1981,og den foregår i en lille dansk provinsby, Korsbæk, i perioden 1929 til 1947. Matadors titelsang er skrevet og komponeret af Bent Fabricius-Bjerre, og Paul Hammerich, Karen Smith, Jens Louis Petersen og Lise Nørgaard har skrevet manuskriptet til serien.

Inspiration til produktionen af Matador
Inspirationen til at lave Matador kom fra Lise Nørgaard, der er opvokset i Roskilde. I Roskilde lå Roskilde Bank, som blev inspirationen til Korsbæk Bank i serien. Navnet Korsbæk stammer fra en sammentrækning af de to byer Korsør og Holbæk. I Matador bruger hovedpersonerne meget af deres weekend, fritid og ferier på Feddet. Feddet er en lille halvø, som ligger i ved den sjællandske by Præstø. Denne halvø kan have været inspiration til Feddet i serien Matador.

Derfor blev Matador produceret
Oprindeligt skulle Matador have været en roman, men Lise Nørgaard kunne ikke finde tid til at færdiggøre sine bog. Samtidig var DR interesseret i at finde en afløser til en anden populær serie Huset på Christianshavn. Erik Balling, der også har produceret Huset på Christianshavn, var en dag på redaktionen hos DR, og her blev idéerne om Matador nævnt for DR´s daværende underholdningschef Poul Ifversen, som med det samme kunne se et potentiale i en ny TV-serie.

DR´s største TV succes
Matador er i flere omgange blevet vist på DR, og serien er blevet en så populær klassiker, at det er den største TV succes, som DR nogensinde har været med til at lave. Matador blev sendt første gang i 1978, og serien har gennem hele sin sendetid lagt de danske gader helt øde. Efterfølgende er Matador blevet genudsendt i 1984, 1989, 1997, 1998 og senest i 2006. Under genudsendelsen i 1986 opnåede Matador et seertal på 3,6 mio. ved et af afsnittet, hvilket er det største seertal, der nogensinde er målt i Danmark.

Matador blev i 2001 udgivet på 12 DVD´er, og udgivelsen har givet et salg på mere end 1,4 mio. eksemplarer. Salget af Matador DVD´en har været den bedst sælgende DVD i Danmark. Serien er desuden blevet solgt til en række lande, og der er også lavet flere udgaver af Matador som brætspil.

Handlingen i Matador
Matador tager udgangspunkt i tiden under 1930ernes depression, samt hvordan det var at leve i Danmark under den tyske besættelse, som fandt sted under 2. Verdenskrig. I serien følger man en række familiers liv, og Matador formår meget præcis at beskrive de forskellige sociale lag, som var meget opdelt i denne tidsperiode.

I seriens første afsnit, som finder sted i 1929, kommer hovedpersonen Mads Skjern til den lille provinsby Korsbæk, hvor han ønsker at starte sin egen konfektionsvirksomhed op. Dog finder han hurtigt ud af, at det ikke er helt nemt, da han ikke kan få økonomisk hjælp fra byens førende og eneste bank Korsbæk Bank. Dog får Mads Skjern hurtigt opstartet sin egen virksomhed, men han er ikke særlig populær blandt byens fine familier, og især familien Varnæs ser meget skævt til Mads Skjerns nye forretning, der er en stor konkurrent til byens førende tøjforretning, Damernes Magasin. Mads Skjern åbner også banken Omegnsbanken, og hans fremmende forretningsmetoder får større og større betydning i den lille by samt bland byens beboere.

Matador følger hovedsageligt Varnæs familien og Mads Skjerns nye familie, der i begyndelse ligger i den lavere ende af den sociale rangstige. Herudover følger man bl.a. også kommunisten Laurits Jensen, maleren Fede, spillelærerinden Elisabeth Friis, Dr. Hansen og tjenestefolkene Laura og Agnes, der er ansat hos familien Varnæs. Eftersom serien kommer længere og længere hen, begynder de to familie og de forskellige sociale lag i Korsbæk at forenes mere og mere. Til sidst i serien er begge familierne endda samlet, og familierne ser ikke længere ned på hinanden, som de gjorde i begyndelsen af Matador.

De medvirkende i Matador
Matadors roller er spillet af nogle af de bedste danske skuespillere, som hver især gør et godt stykke arbejde for at vise, hvordan samfundslagene var i Danmark i denne tidsperiode. I dag bliver flere af skuespillerne stadig sat i forbindelse med deres deltagelse i Matador, når man snakker om deres karriere.

Nogle af seriens skuespillere var bl.a. Ove Sprogø, Axel, Strøbye, Helle Virkner, Jesper Langberg, John Hahn-Petersen, Jørgen Buckhøj, Arthur Jensen, Buster Larsen, Elin Reimer, Malene Schwartz, Kurt Ravn, Benny Hansen, Per Pallesen, Ghita Nørby, Morten Grunwald og Holger Juul Hansen.

Det er muligt at se hele matador på DR Bonanzas hjemmeside


Om 'Matador: En af Danmarks mest populære serier nogensinde!' #220
Udarbejdet af Susan Damies| Se også andre artikler i vores leksikon eller find en billig TV-Pakker herunder. Denne artikel må ikke kopieres, men du er meget velkommen til at linke til den, eller 'synes godt om' på Facebook :-).
TV Pakker: Find en billig TV-Pakke eller bliv klogere på TV.

Se vores store TV Leksikon, eller find en billig TV pakke her.

 

Billigt-tv.dk
  Billigste TV-Pakke Installation Pris mnd. Kortafgift Kanaler Karakter   Billigt-tv.dk
  WAOO Viasat lille TV-pakke

25 TV-kanaler Kræver Waoo Fiber
min. pris 1.293 kr
6 måneder binding
0 kr. kr. 279,00 bokshåndtering 99,- 25 Kanaler 9/10
Læs mere
WAOO Viasat lille TV-pakke 25 TV-kanaler
WAOO Viasat lille TV-pakke25 TV-kanaler
 
  Norlys Norlys Vælg Selv
Mindstepris op til 938 kr. (2 mdr.)
Oprettelse 0 kr. Kr 469,00 0 kr. Vælg selv 8 kanaler 9/10
Læs mere
Norlys
Er du mest til sport, nyheder eller film? Vælg selv, hvilket indhold du vil have hos Norlys
 
TV-Pakke priser
TV Pakker