TV Pakker

Medielicens: Hvorfor betaler vi licens i Danmark?

Licens er en udgift, som hver husstand betaler til DR for bl.a. at se fjernsyn. Licensen blev indført i 1925, og formålet med licens var dengang, at staten ikke skulle være med til at finansiere noget, som kun ganske få borgere anvendte. Flere år senere blev brugen af fjernsyn mere og mere udbredt, og formålet med licensen er den dag i dag stadigvæk at sørge for, at DR´s programmer ikke har nogen indblanding fra den politiske side. Desuden er licensen også med til, at der ikke sendes reklamer på DR´s TV-kanaler. Licensens er altså med andre ord med til at finansiere alle de programmer, serier og nyhedsudsendelser, som vises på DR´s kanaler, hjemmesiden, og som kan høres i radioen.

Licens skal betales hvis:
Der findes to typer af licens. Den ene type kaldes for medielicens, og den skal alle husstande i Danmark betale, hvis man har et fjernsyn, computer med internetadgang med en download hastighed fra 256 Kbit/s og opefter, computer med f.eks. en TV tuner, der kan modtage TV via netværk eller radiobølger, PDA´er og andre enheder, som trådløst modtager og viser billedtjenester og programmer. Derudover skal man også betale medielicens, hvis man har en mobiltelefon med adgang til internettet. Når der er betalt for medielicensens er alle husstandens licenspligtige apparater dækket, og det gælder også husstandens apparater i sommerhuset eller f.eks. bilen.

Den anden type af licens er radiolicens. Hvis en husstand har et af førnævnte apparater, så er radiolicensen automatisk inkluderet i prisen. Er det tilfældet, at husstanden ikke har nogen af disse apparater, men kun en radio, så skal husstanden betale radiolicens. Denne licens dækker alm. radioer samt DAB radioerne. Betaler en husstand kun radiolicens, skal denne senest 14 dage efter anskaffelsen af førnævnte apparater meddele dette til DR, så der kan betales medielicens i stedet for.

Flere tror, at det er muligt at slippe for at betale for licens, eller få en nedsat, hvis man er studerende. Dette er ikke muligt, men der er nogle særlige regler gældende for pensionister, blinde og meget svagtseende personer. Der kan læses mere om reglerne vedr. nedsættelse og fritagelse på DR´s hjemmeside.

Prisen for licens
Det er en dyr omgang at betale licens. Medielicens skal betales hvert halve år, og prisen er 1130 kr. ved hver betaling. Dog slipper husstandene, som kun betaler radiolicens noget billigere, da prisen for denne licenstype kun er 160 kr. pr. halv år.


Om 'Medielicens: Hvorfor betaler vi licens i Danmark? ' #89
Udarbejdet af Susan Damies| Se også andre artikler i vores leksikon eller find en billig TV-Pakker herunder. Denne artikel må ikke kopieres, men du er meget velkommen til at linke til den, eller 'synes godt om' på Facebook :-).
TV Pakker: Find en billig TV-Pakke eller bliv klogere på TV.

Se vores store TV Leksikon, eller find en billig TV pakke her.

 

Billigt-tv.dk
  Billigste TV-Pakke Installation Pris mnd. Kortafgift Kanaler Karakter   Billigt-tv.dk
  WAOO Viasat lille TV-pakke

25 TV-kanaler Kræver Waoo Fiber
min. pris 1.293 kr
6 måneder binding
0 kr. kr. 279,00 bokshåndtering 99,- 25 Kanaler 9/10
Læs mere
WAOO Viasat lille TV-pakke 25 TV-kanaler
WAOO Viasat lille TV-pakke25 TV-kanaler
 
  YouSee YouSee Grundpakken
Mindstepris i 6 mdr. 2.492 kr.
599 kr. Kr 299,00 Forsendelse af tv-boks: 99 kr. 25 faste tv-kanaler inkl. tv-boks 9/10
Læs mere
YouSee
 
TV-Pakke priser
TV Pakker