Danmarks Radios (DR) Historie, en statsejet TV- og medievirksomhed
Danmarks Radio er en statsejet virksomhed inden for medie området. Virksomheden har til opgave at formidle nyheder og informationer gennem radio, TV og internettet. Danmarks Radio blev grundlagt d. 1. april 1925 som Statsradiofonien, men ændrede i 1959 navn til Danmarks Radio. Senere skiftede virksomheden i 1996 endnu engang navn til DR, som er det navn, vi kender Danmarks Radio under i dag.
Da DR er en statsejet medievirksomhed, skal den følge nogle krav, som er nogle forpligtelser, der står nævnt under Public Service Forpligtelserne i radio- og fjernsynsloven. Ifølge Public Service Forpligtelserne skal DR sikre den danske befolkning et bredt udbud af programmer og tjenester via TV, radio, internettet og/eller andre midler. I loven står der desuden nævnt, at der skal lægges en afgørende vægt på informations- og ytringsfriheden.
I 1925, hvor DR blev grundlagt, var virksomheden lavet som en forsøgsordning. DR formidlede dengang kun lyd via sendemaster, som blev landsdækkende i 1927. Flere år senere, omkring 1960erne, kom FM radioen, som vi kender i dag, og det nyeste inden for radio er DAB radioen, som blev lanceret i 1990erne efterfulgt af internetradioen.
DR skulle følge med udviklingen i samfundet, og i 1950erne, tog virksomheden den udfordrende opgave til sig at udsende billeder og lyd gennem de nye sendemaster i form af TV. I flere år var det kun muligt at sende programmer i sort/hvid billeder, men i 1967 blev det muligt at sende i farve, og 21 år senere blev det også muligt at sende i stereolyd.
Den statsejede virksomhed har gennem tiderne haft flere forskellige lokaler, hvor der er arbejdet og sendt fra. I de første mange år havde DR flere steder i København, men i 1941 blev det muligt at få lokaler i Radiohuset på Frederiksberg. Her lå virksomheden indtil 1970, hvor den flyttede fjernsynssektionen til TV Byen i Gladsaxe. For at gøre det nemmere, blev man enige om at samle alle DR´s aktiviteter et sted, hvilket blev en realitet i 2006 med DR Byen i Ørestad på Amager i København.
I dag formidler DR via sin hjemmeside nyheder, informationer om DR´s radio- og TV programmer, internettilbud for børn og unge samt meget mere. Dele af hjemmesiden er målrettet det lidt yngre publikum. DR har bl.a. sitet SKUM, hvor unge kan møde andre unge, deltage i forskellige debatter samt chatte med hinanden. Der er også et område på hjemmesiden, som er mere rettet mod de endnu yngre. Her er der tale om Oline, og for de lidt større igen er der sitet T.
DR har gennem sin levetid forsøgt at videreudvikle virksomheden med nye tiltag. Virksomheden startede med den ene TV kanal, som sendte sin første TV Avis d. 15. oktober 1965, og i 1983 fik tekst-tv sin premiere i de danske fjernsyn. DR lanceret i 1996 sin anden TV kanal DR2, hvilket var samme år, hvor DR´s hjemmeside også blev åbnet. Det næste tiltag virksomheden gjorde, var at åbne en 24 timers nyhedskanal i 2007, som fik navnet DR Update. De nyeste kanaler virksomheden fra 2009 kan tilbyde sine seer er DR Ramasjang, som er for de yngste, og DR Kultur samt DR HD for den voksne målgruppe.
Mange af DR´s kanaler kan ses på internettet uden nogen form for betaling. På hjemmesiden kom der i 2008 en lidt mere kulturelinspireret side under navnet Bonanza. Slutteligt kan det nævnes, at det også er muligt at livestreame både DR1 og DR2 hele døgnet via DR´s hjemmeside.
Om 'Danmarks Radios (DR) Historie, en statsejet TV- og medievirksomhed' #71
Udarbejdet af Susan Damies| Se også andre artikler i vores leksikon eller find en billig TV-Pakker herunder. Denne artikel
må ikke kopieres, men du er meget velkommen til at linke til den, eller 'synes godt om' på Facebook :-).
|
|